Herbata Sir William’s w kilku wcieleniach
Część IV – Rooibos
HERBATA ROOIBOS
Roślina rosnąca w Republice Południowej Afryki w górach Cederberg, inaczej nazywana czerwonokrzewem afrykańskim. Mimo, iż przygotowany napar z tej rośliny nazywamy herbatą, niestety krzew ten nie jest w żaden sposób spokrewniony z tradycyjnymi krzewami herbacianymi.
Czerwonokrzew dorasta do ok. 2m wysokości, a jego liście są wąskie i podłużne, przypominają igły sosnowe. Zbiory rozpoczynają się w środku lata i trwają do wczesnej jesieni. Następnie liście zostają pocięte na krótkie igiełki o długości ok. 1-3mm.
Tak przygotowane liście poddawane są procesowi fermentacji. Zwilżone listki pozostawia się na kilka dni w ciepłym miejscu, w tym czasie zmieniają kolor na czerwono-brązowy, następnie liście suszy się na słońcu.
Przygotowany napar jest koloru czerwono-brązowego i przyciąga nasz zmysł powonienia łagodnym i przyjemnym aromatem o miodowym posmaku.
Rooibos nie zawiera dużej ilości garbników, stąd też w smaku nie wyczuwamy goryczki. Napar z tej rośliny nie posiada kofeiny, dlatego też nie ma działania pobudzającego i można go podawać do picia dzieciom lub pić tuż przed snem.
Korzyści wynikające z picia Sir William’s Rooibos:
- Napar z tej rośliny jest bogaty w przeciwutleniacze, dzięki czemu pozytywnie wpływa na układ odpornościowy.
- Obniża ciśnienie krwi, łagodzi stres i napięcie nerwowe.
- Dzięki bogatej ilości przeciwutleniaczy oraz ze „stopowania” aktywności enzymu konwertazy angiotensyny, korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy.
- Przeciwutleniacz aspalathin, który znajduje się w naparze pomaga w cukrzycy typu II, wyrównuje poziom cukru we krwi, ma wpływ na wydzielanie insuliny przez trzustkę, zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę.
- Przyspiesza regenerację wątroby.
- Łagodzi kolki u dzieci, pomaga przy kłopotach z żołądkiem (biegunka, wzdęcia).
- Stymuluje wytwarzanie pokarmu u kobiet karmiących.
- Dzięki bogactwu przeciwutleniaczy obniża ryzyko zachorowań na nowotwory.
- Wspomaga podczas problemów z drogami oddechowymi, tj. astma, zapalenie oskrzeli, posiada działanie rozszerzające oskrzela i pomaga przy wykrztuszaniu.
- Napar jest pomocny przy leczeniu egzemy, łuszczycy, trądzika, wysypki, podrażnień, suchości skóry, oparzeń słonecznych oraz odparzeń u małych dzieci. Picie tej herbaty pozwoli zachować na dłużej młody wygląd naszej skóry. Napar można stosować również w formie okładu na gojące się rany.
- Nie zawiera kwasu szczawiowego (tak jak herbata), dlatego polecana jest osobom cierpiącym na kamienie w nerkach.
- Wspomaga organizm w przyswajaniu żelaza.
Rooibos, napój praktycznie idealny dla każdego, ponieważ przeciwwskazań do jego spożycia jest bardzo mało. Dotyczą one jedynie działań ubocznych występujących w interakcji z niektórymi lekami (głównie podczas leczenia wątroby) oraz antybiotykami. Także w obu przypadkach najlepiej zawsze skonsultować spożywanie tego naparu z lekarzem prowadzącym rodzaj schorzenia.
Temperatura parzenia rooibos wynosi ok. 95 stopni i trwa przez ok. 4-5 min. Tak przygotowany napar można pić na gorąco oraz na zimno. Najlepszy do słodzenia napoju będzie miód, który dodatkowo podkreśli smak wydobyty z liści Rooibos.
Marka Sir William’s ułatwia nam ten proces i na odwrocie każdej saszetki podaje wysokość temperatury oraz czas parzenia.
Wśród proponowanych kompozycji Sir William’s Rooibos znajdziemy w: